Over ons

Bruno Doedens - Landartist

Landschapskunstenaar Bruno Doedens experimenteert met de wederzijdse relatie tussen kunst, mens en landschap. Hoe kunst en cultuur landschappen en de altijd in beweging zijnde natuurlijke processen, kunnen verrijken en vervormen. Zijn nieuwe, vaak tijdelijke landschappen verbazen, verrassen en verwonderen. Het publiek is deelnemer en toeschouwer tegelijk, de natuur is medeontwerper. En altijd is het groot en veel, zoals het landschap zelf.

Doedens onderzoekt het wezen van het Nederlandse landschap, hoe cultuur en natuur met elkaar samenhangen in dit door mensenhanden gevormde dynamische en technische kunstwerk. In 2003 begint Doedens met SLeM (Stichting Landschapstheater en meer) zijn artistieke verkenningstocht: een speelse tocht langs de grenzen van wat vanzelfsprekend lijkt, waarin het schijnbaar onmogelijke mogelijk wordt gemaakt. Dijken, duinen, kanalen en stranden veranderen onder zijn hand in tot de verbeelding sprekende landschappen, groot genoeg om in te verdwalen. En altijd is daar de natuur zelf, die maakt dat de tijdelijke landschappen geen dag gelijk zijn aan zichzelf. Eb, vloed, wind, regen, licht en wolken – zij zijn aanjagers en medevormgevers van de tijdelijke landschappen om ze daarna weer te laten verdwijnen. Wat blijft is de herinnering aan de ervaring, het zijn plekken met een verhaal en een geheugen geworden.

Doedens speelt niet alleen met de maat en schaal van het landschap en de wetmatigheden van de natuur, maar ook met het publiek. Zij zijn deelnemers en toeschouwers tegelijk. Hij zet het publiek aan tot spelen, tot verwondering door het alledaagse onalledaags te maken en laat hun met andere ogen kijken naar wat ze dachten al te kennen. En zo schept hij ruimte voor verbeelding. Bij het publiek behoort ook de lokale gemeenschap, zij worden vanaf het begin actief betrokken bij de uitvoering van de projecten. Aan de dynamische, vaak kenmerkende Nederlandse landschappen voegen zijn projecten een nieuw, inspirerend en rijk verhaal toe, in steeds wisselende samenwerking met het landschap, de natuur, de kunsten en met zijn publiek.

Impressie van Bosk

Motivatie achter Circle4Change

Circle4Change is een landschapskunstproject met een ambitieuze doelstelling: een wereld in balans met de aarde. Het lijkt naïef en misschien is het dat ook wel, maar we zijn ons er wel van bewust dat we de wereld niet alleen kunnen veranderen. Gelukkig vragen steeds meer mensen zich af: wat kan ik zelf doen?

We hebben nieuwe verhalen nodig. Verhalen die verleiden, ons activeren en meenemen naar een evenwichtige toekomst, een toekomst die we samen waar kunnen maken. Verhalen die ‘hoofd, hart en handelen’ verbinden, oftewel ons denken, voelen en doen beïnvloeden en ons het inzicht geven dat alles met elkaar verbonden en verweven is: kortom symbiotisch is.

We zijn ervan overtuigd dat we door het inzetten van radicale verbeelding en het activeren van sociale energie samen maatschappelijke verschuivingen in gang kunnen zetten. Kunst en cultuur spelen hierbij een cruciale rol. Zij kunnen ons perspectief, ons paradigma, verschuiven. Als individu kunnen jij en ik zeker iets betekenen, iets beïnvloeden, verbeteren en mooier maken. Maar samen kunnen we nog veel meer!

Verandering is hard nodig. Het accent moet verschuiven van ik naar wij, van ego naar eco, van korte termijn naar lange termijn, en misschien wel van Antropoceen naar  Symbioceen.[1] Het zijn uitdagingen die voor ons liggen en het zijn stappen die we samen moeten maken. Circle4Change wil daarbij helpen met radicaal optimisme, door het onmogelijke waar te maken. Hiermee willen we een bijdrage leveren aan een symbiotische wereld, meer in harmonie en meer in balans. Laten we opnieuw leren houden van de aarde, ons unieke onderkomen waar we onderdeel van mogen zijn. Alleen dat al lijkt mij meer dan de moeite waard. Het leven vieren en ons gezamenlijk inzetten voor een rijke evenwichtige toekomst. Daarvoor wil Circle4Change een boegbeeld zijn”.

Vul uw e-mail adres in
om onze nieuwsbrief te ontvangen:
e-mail:
naam:
Inschrijven Uitschrijven
 

Bedankt voor je aanmelding!